FESTIVAL JEDEN SVĚT ODHALUJE SOUTĚŽNÍ KATEGORIE A ZNĚLKU

Festival Jeden svět každoročně přináší do kin desítky filmů, jejichž témata hýbou společností. Na současné dění okolo nás, kdy je třeba o stavu lidských práv informovat s ještě větším úsilím než dříve, reaguje ve svém programu i Jeden svět. Kromě tematických filmových kategorií a fikcí nabídne tradiční soutěžní sekce, a širokou škálu aktuálních témat otevře ve filmech v Mezinárodní soutěži, České soutěži, sekci Máte právo vědět nebo Soutěži imerzních filmů. Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět proběhne ve 48 městech po celém Česku od 20. března do 21. dubna. V Táboře se divačky a diváci mohou na festival těšit od 4. do 7. dubna.

Letošní Jeden svět pro divačky a diváky připravil zásadní novinky a rozšíření. Kromě toho, že do svého programu nově zařazuje lidskoprávní hrané filmy, změnil svůj název i vizuální podobu, představuje nyní i nový festivalový spot.

Stejně jako současný vizuál, i ročníkový spot pracuje s kruhovým výřezem jako základním prvkem, který nápadně připomíná pátrání lupy nebo objektivu. Podobně jako promítané filmy, i kruh ve znělce pomáhá skutečnosti zasadit do kontextu a nabídnout širší souvislosti nebo upozorňuje na detaily, které jsou na první pohled skryté.

Zásadní aktuální témata spojená s lidskými právy a jejich porušováním ve světě okolo nás, ať už se dotýkají osobní svobody, svobody slova, médií, vztahů nebo neproniknutelných vrstev moci, bude festival kromě tematických kategorií reflektovat i v soutěžních sekcích.

Snímky tradičně sdruží v Mezinárodní soutěži, České soutěži, sekci Máte právo vědět a podruhé v řadě také soutěžní sekci pro projekty ve virtuální realitě nově nazvané Soutěž imerzních filmů.

Kromě filmového programu Jeden svět pro návštěvníky a návštěvnice chystá také debatní program s hosty a hostkami nebo krátké filmy pro děti. Festival letos může diváctvo navštívit v rekordních 48 městech včetně Prahy.

Kompletní program festivalu a jeho hosty a hostky zveřejníme v úterý 5. března 2024.

Kontakty pro média

Lucie Šebánková, hlavní koordinátorka festivalu Jeden svět v Táboře, sebankova@cheiront.cz, +420 775 959 236

Eliška Míková, mediální koordinátorka festivalu Jeden svět v Táboře, mikova@cheiront.cz, +420 608 881 716

Mám odvahu darovat Darovat zde